Maistas akims: kokius produktus vartoti, norint išsaugoti regėjimą?
Ypatingai šiuo metu žmogui gana sunku pasirūpinti savo regėjimu, nes vis daugiau laiko praleidžiame prie išmaniųjų prietaisų. Vaikai ir paaugliai patiria akių įtampą atlikdami namų darbus, per nuotolines pamokas, naudodami planšetinį kompiuterį, žaisdami žaidimus mobiliajame telefone. Taip pat neigiamą poveikį regėjimui daro ir animacinių filmų žiūrėjimas, miego režimo sutrikimai. Visi šie išvardinti veiksniai laikui bėgant paveikia akis, jos išsausėja, o tai neišvengiamai sumažina regėjimo aštrumą.
Žmogaus kūnas sugeba atsistatyti, tačiau tam reikia tinkamos mitybos. Tik jos pagalba, gaunant pakankamą vitaminų ir mineralų kiekį, galima daryti teikiamą poveikį regėjimo sistemai. Taigi, šiandien aptarsime maistą skirtą akims.
Sekite mus socialiniuose tinkluose
Vitaminai, reikalingi regėjimo funkcijai palaikyti
Pirmiausia, norint nustatyti subalansuotos mitybos akims produktus, reikia išsiaiškinti, kurie vitaminai ir mineralai daro teigiamą poveikį regėjimo sistemai. Oftalmologai teigia, kad pastaruoju metu labai padaugėjo trumparegystės ir toliaregystės atvejų. Taip yra dėl nuolatinio streso akims, pernelyg didelio fizinio krūvio ir nesubalansuotos mitybos. Suaugusieji, vaikai ir paaugliai reguliariai valgo greitą maistą, kuriame nėra pakankamo vitaminų ir mineralų kiekio.
Pagrindiniai vitaminai, kurie naudingi akims:
- Riboflavinas (B2). Stiprina akies kapiliarų tinklą, gerina vyzdžio veiklą, taip pat mažina riziką susirgti glaukoma ir katarakta;
- Vitaminas A. Vienas svarbiausių vitaminų akims. Jis stiprina rageną, gerina regėjimo aštrumą ir yra atsakingas už gebėjimą matyti tamsoje;
- Tiaminas (B1). Normalizuoja akispūdį, gerina vyzdžio būklę ir nervinių impulsų perdavimą iš smegenų į regos sistemą;
- Cianokobalaminas (vitaminas B12). Tai vitaminas, kuris būtinas normaliai akių kraujotakai užtikrinti;
- Vitaminas C. Jis svarbus regėjimo organus aprūpinant deguonimi;
- Liuteinas. Ši medžiaga padeda sustiprinti lęšiuką ir tinklainę.
Uogos ir daržovės – pagrindinis maistas akių sveikatai užtikrinti
Mėlynės. Ne be reikalo, sudarant šiuolaikinius vitaminų kompleksus skirtus akims, pagrindinis komponentas yra mėlynė. Ši uoga apsaugo regėjimo organus nuo nuovargio ir pernelyg didelio krūvio, taip pat padeda palaikyti sveikus kapiliarus, nes jų pagalba akių raumenys gauna visus naudingus komponentus. Mėlynėse yra liuteino, vitaminų A ir C. Jie turi antioksidacinių savybių ir pagerina regėjimo aštrumą. Norint gauti dienos vitaminų normą – užtenka suvalgyti 1-2 šaukštus uogų (šaldytų). Taip pat labai naudinga akims ir mėlynių uogienė.
Renkantis daržoves, oftalmologai pataria valgyti kuo daugiau oranžinės ir žalios spalvos. Pavyzdžiui, morkose gausu regėjimo organams naudingų vitaminų. Jose yra karotino, kuris žmogaus organizme virsta vitaminu A ir atlieka labai svarbų vaidmenį palaikant akių sveikatą. Norint gauti maksimalią naudą, morkas patroškinkite su grietinėle arba pasigaminti salotų su alyvuogių aliejumi. Tokie paruošimo metodai pagerina riebaluose tirpaus karotino absorbciją.
Naudingos akims daržovės ir uogos:
- Mėlynės;
- Morkos;
- Svogūnai ir česnakai;
- Bet kokie kopūstai (žiediniai kopūstai, baltieji kopūstai, brokoliai ir kt.);
- Špinatai ir kiti žalumynai (petražolės, salotos);
- Moliūgas.
Norint išvengti konjunktyvito, rekomenduojama valgyti svogūnus ir česnakus. Vitaminų, naudingų regėjimui, taip pat yra baltuose kopūstuose, raudonuose ir žiediniuose kopūstuose. Valgydami šias daržoves gausite vitaminų C ir P, B1, B2, PP, taip pat naudingos medžiagos cholino. Labai naudingi regėjimui brokoliai ir špinatai. Juose gausu liuteino.
Valgant moliūgus, akis aprūpinsite cinko, zeaksantino ir liuteino atsargomis, sumažinsite akių ligos kataraktos riziką. Taip pat moliūguose gausu vitaminų C, A, B1 ir B2, iš jo galite gaminti įvairius patiekalus -sriubas, salotas ir net saldžius desertus.
Koks dar maistas yra tinkamas regėjimo išlaikymui?
Produktai, kuriuos patartina valgyti, norint išlaikyti tinkamą regėjimo funkciją: žuvis; oranžinės ir žalios spalvos vaisiai; juodasis šokoladas; pistacijos; kiaušiniai; pieno produktai.
Labai svarbus maisto produktas akių sveikatos išsaugojimui – pistacijų riešutai. Juose be fosforo, riebalų, kalio ir skaidulų gausu liuteino ir zeaksantino, kurie labai svarbūs normaliam regėjimo sistemos funkcionavimui. Taip pat ypatingai naudingas akims yra juodasis šokoladas, dėl jame esančių flavonoidų šokoladas apsaugo akių kraujagysles ir stiprina rageną.
Dar į savo maisto racioną būtinai įtraukite kiaušinius. Juose kaip ir žalumynuose yra akims naudingų antioksidantų – liuteino ir zeaksantino. Kiaušiniuose taip pat yra cinko, kuris yra būtinas siekiant sumažinti geltonosios dėmės degeneracijos riziką.
Oftalmologai taip pat rekomenduoja valgyti sveikus pieno produktus: pieną, sviestą, kefyrą, jogurtą, sūrį ir varškę. Juose yra didelis kiekis kalcio ir beta-karotino, kurie stiprina akies membraną ir neleidžia atsirasti įvairioms akių ligoms.